Monqollar ənənəvi olaraq, su içmirlər. Onlar hava şəraitindən asılı olaraq, müxtəlif içkilərdən istifadə edirlər.
Qışda monqol ailəsi duzlu südlü çay (сүүтэй цай) içməyi sevir. Bu, soyuq havada yaxşı və dadlı bir içkidir.
Yaz aylarında, mal-qara hələ süd verməyən zaman, qara çaya (хар цай) üstünlük verilir. Bu, südlü çaya (az südlü) oxşayır.
Yayda hyaram (хярам) adlı içki içilir. Bu, bir çimdik duz tökülmüş su ilə südün qarışığıdır. Bu içkini soyuq içərkən dadlı olur.
İyundan sonra madyan süd verən zaman airaq (айраг) adlı içki düzəldilir.
Bəzən içərisinə xəmir və ya qaxac tökülmüş südlü çay (банштай сүүтэй цай) da içilir.
Nahardan sonra ev sahibi qonağa süd arağı da təklif edə bilər. Lakin bunu birnəfəsə yox, aram-aram içmək lazımdır.
Anand Nyamdavaa