İsti havada ürək-damar sistemi daha gərgin şəraitdə işləyir ki, nəticədə ürək tutmasının, infarkt və insultun riski artır.
İstinin ürəyə olan mənfi təsirini azaltmaq üçün pəhrizdə müəyyən dəyişikliklər etmək lazımdır. İlk növbədə yağlı, qızardılmış, hisə verilmiş, ədviyyatlı qidalardan imtina edin. Qidalanmada meyvə, tərəvəz və göyərtilərin miqdarını artırın. Buna əks-göstərişlər yoxdursa, daha çox adi təmiz su için.
Bəzi məhsullar isti havada ürəyə düşən gərginliyi azaltmağa kömək edir.
Bu məhsullar aşağıdakılardır:
– Pomidor. Ürək və damarlar üçün çox faydalı likopinlə zəngin olan pomidor ürək hüceyrələrini qoruyur, damarlarda trombların əmələ gəlməsinin riskini azaldır.
– Cəfəri. Bu göyərti də damarlarda trombların əmələ gəlməsinin riskini azaltmaq xüsusiyyətə malikdir.
– Qara və qırmız üzüm. Ürək-damar sistemi üçün ən faydalı məhsullardan biridir – sərbəst radikalların təsirini azaldır, damarların sağlamlığını qoruyur.
– Moruq. Qanı duruldur, kapilyarları möhkəmləndirir.
– Balıq. Damarlarda iltihabı azaldır, aterosklerozun inkişafını ləngidir.
– Süd məhsullar. Təzyiqi tənzimləyir, ürək üçün faydalıdır.
– Banan. Kalium və maqneziumla zəngin olan banan təzyiqi tənzimləyir, ödemləri azaldır, ürəyin fəaliyyətini yüngülləşdirir.
Mənbə: Axar.az